Ознака:Безгневие

Поучни словa

Вторник од Петта седмица на Великиот Пост – За безгневието и кротоста

Св. Јован Лествичник Почеток на безгневието е молчење на устата кога срцето е возбудено. Средината е молчење на мислите при мало вознемирување на душата. А врвот, пак, непоколеблив мир и покрај тоа што дуваат нечисти ветрови. Ако знак на најдлабока…