Ознака:Блудниот син

Слова на архимандрит Партениј

Да се разбудиме, да станеме и да се вратиме при нашиот Отец небесен

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено во Неделата на блудниот син, во манастирската трпезарија озната ни е добро на сите, мили мои, денешната парабола од Светото Евангелие - параболата за блудниот син. Во неа, на еден едноставен и сликовит,…

Богослужби

Да се разбудиме, да станеме и да се вратиме при нашиот Отец небесен

Во подготвителната недела пред Великиот пост, неделата на блудниот син, Бигорската обител со бдение и Божествена Литургија го продолжи духовното приближување кон светите денови на посното очистување, подарено на верните како некое бесценето богатство од неисцрпните ризници на Црквата Христова.…

Слова на архимандрит Партениј

„Татко, згрешив против небото и пред тебе…“

Слово на Неговото Високопреподибие, Архимандрит Партениј, изговорено во Неделата на блудниот син, во манастирската трпезарија   идовме, мили мои, дека богослужбените песни и читања на вчерашното бдение, како и на денешната Света Литургија беа во знакот на параболата за блудниот…

Богослужби

Татко, згрешив против небото и пред тебе…

Недела на Блудниот син   аководени од благодатта Божја, ние веќе навлегуваме во средиштето на годишниот богослужбен циклус, во најубавиот период од годината, периодот на сладосниот Триод, кој постепено, еден по друг, ни ги открива хоризонтите на небото. Подготвителниот период…

Блудниот син

Недела на блудниот син

Враќањето од прогонство Во третата недела од подготовката за Великиот Пост, ние ја слушаме параболата за блудниот син (Лука, 15, 11 – 32). Параболата и химните што се пеат тој ден, зборуваат за покајанието како за човеково враќање од самоволно…

Поучни словa

Каков Бог им проповедаме на своите деца?

Во денешно време, многу често се среќаваме со апатични адолесценти, кои немаат ниту желба, ни иницијатива да живеат самостојно, и да постигнат нешто за сопствената иднина. Тоа главно се случува „благодарение“ на чувството на безначајност, на несигурност во себеси и…