Великопосно катче

ВИДЕО


Сега е Свет и Велик Пост – Ансамбл „Македонија“

Текст на песната:

Сега е свет и Велик Пост, сега се свети денови,

Кога во црквите служат и свештениците пеат,

Читаат “Свети Боже” и свето Евангелие;

Кој го чита се спасува, кој го слуша се осветува,

А кој го исполнува – во рајот влегува.

Сега е свет и Велик Пост, сега се свети денови,

кога со пост и со молитва, Христа Бога Го славиме,

зашто Тој оди на страдање, за нашето спасение.

Со Него да отидеме и вака да Му речеме:

Спомни си за нас, Господи, во Царството Ти.СЛОВА НА НЕГОВОТО ВИСОКОПРЕПОДОБИЕ, АРХИМАНДРИТ ПАРТЕНИЈ


Да се разбудиме, да станеме и да се вратиме при нашиот Отец небесен

„Татко, згрешив против небото и пред тебе…“

Параболата за блудниот син и милосрдниот татко

Елате, благословени од Мојот Отец…

Тагување по Рајот

Простувањето е Божествена особина

Не одвраќај го лицето Твое од чедото Твое

Да го поминеме Постот со богоугодни дела

Да ги приклониме нашите срца во покајание за сите

ПОУЧНИ СЛОВА


Како да ја очистиме нашата природа од секоја трага на прародителскиот грев?

Секогаш сеќавај се на милосрдието Божјо, а потоа и на своите гревови

Да Го следиме Христа

Само во Бога е силата, мирот, разумот, радоста…

Небото се радува и за еден покајан грешник

За постот

За Авва Павле Простиот

Само кога ќе нè просветли светлоста Христова, можеме да ги согледаме нашите гревови

Да стекнеме едно топло, живо срце

За покајанието

Совети за покајание

Пост, Воздржување и Страсти

За бескрајната љубов и бескрајното милосрдие Божјо спрема човекот

Никогаш не отстапувај од Бога, колку и да паѓаш, колку и да грешиш

Оној во вас, е поголем од оној кој е во светот

Постојано прави метанија кога ќе погрешиш и не губи време

За полезноста од христијанскиот пост

Страшниот Суд

За смиреноумието и трпението – Старец Пајсиј

Што значи – „да се има расположението на цариникот“

Големо богатство е да се научиме на Христовото смирение

Направи добар почеток – бори се колку што телото ти дозволува

По премудроста божја, гревовите содејствуваат на смирението и спасението на човекот

Да бидеме свесни дека сме достојни за сите навреди и незгоди

Возљуби го Бога од сето твое срце и од сета твоја душа и со сета твоја сила и со сиот свој разум

Бог е Оној за Кој вреди да страдаме до крајот

Да се молиш за луѓето значи крвта своја да ја проливаш – Старец Силуан

Синко, дај ми го мене срцето

Старозаветниот мудрец за милостината

Полза од делата на милосрдието

Христе мој, едно барам, едно посакувам: да бидам со Тебе

Царе, имав јас злато и сребро и друг имот, но сè оставив заради Христос

Со Христа сè е поинаку

Да го засакаме доброто – тогаш тоа ќе стане наше

Еве, решив да ја ‘исповедам’ својата градина

За воскресението на мртвите

Поука од св. Теодор Студит за средата од третата седмица на Великиот пост

За тоа дека со постојаното спомнување на името Исусово, се раѓа љубов кон Него

Вистинскиот пост

Страшниот Суд

Со еден скок не се стасува на врвот

Крстот е задолжителен за секој христијанин

За осудувањето кое се оправдува како ревност за вистината

Најзначајна е љубовта Божја, да Го љубиш Бога и својот ближен

Духот Свет е љубов. Тој е сладост за душата, умот и телото

Немој да го мразиш грешникот!

Ах, каков е нашиот Господ!

За љубовта евангелска

Седум пати на ден покај се и исто толку пати ќе добиеш проштевање

Колку е посовршена љубовта, толку е посвет животот

Њутн за воскресението на мртвите

Господ ги сака сите луѓе, но оној што Го бара, го љуби повеќе

Љубов за сите

Благодатта на Светиот Дух ме научи да го љубам човекот и секое создание

Тогаш, сите се радуваме, бидејќи се чувствуваме обединети со ваквата Љубов која е Бог!

Милостиња со крвта на срцето

Љубовта Божја

Љубов

Како да Го живееме Христа?

Правила на христијанската „омраза“

Да станеме христоносци и да го носиме Христа во нашите души и срца

Адамовиот плач

За познанието на љубовта Божја

Ние сме деца Божји и слични сме на Господа

Да бидеме како деца за да влеземе во Царството Небесно

Нашата вера во Бога

За очистувањето на душата

Љубов кон доброто во духовниот живот

О, љубов…

За трпеливоста и добродушноста

За љубовта

За љубовта и кроткоста

Велигденска приказна: Што всушност значи да си богат…

Ако одиме во Црква, а не го љубиме ближниот – немаме полза

Небото се радува и за еден покајан грешник

Бог сака сите да се спасат

КАТЕХИЗИС


Недела на блудниот син

Како се празнува Прочка

За Светата Тајна Покајание

Простување Сиропусна седмица

Радосна тага

Великиот Пост: пат кон Воскресението

Младите и Великата Четириесетница

Прва недела од Великиот Пост

Втора недела од Великиот Пост

За Третата недела и Четвртата седмица од Великиот Пост