Ознака:Недела Месопусна

Настани

Великопосно катче 2019 година

  ВИДЕО Умилителна Вечерна на простувањето - Прочка во Бигорски   СЛОВА НА НЕГОВОТО ВИСОКОПРЕПОДОБИЕ, АРХИМАНДРИТ ПАРТЕНИЈ Да се разбудиме, да станеме и да се вратиме при нашиот Отец небесен „Татко, згрешив против небото и пред тебе…“ Параболата за блудниот…

Поучни словa

Страшниот Суд

Претстојнава недела се нарекува „Месопусна“ бидејќи во неа Црквата пропишала ограничен пост – воздржување од месо. Ова правило треба да се согледа во светлината на она што веќе е кажано за значењето на подготовката . Црквата сега почнува да нѐ…

Богослужби

Недела на Страшниот Христов суд

Во својата пракса за духовна подготовка на душите на верните пред почетокот на Чесниот пост, Црквата Божја, меѓу другото, ни припомнува и за Второто, славно Христово доаѓање на земјата и за Неговиот последен, неподмитлив суд на секоја душа човечка. Првиот…

Слова на архимандрит Партениј

Елате, благословени од Мојот Отец…

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено во неделата на Страшниот Суд во манастирската трпезарија   инатата недела, мили мои, Црквата, преку параболата за Блудниот син, ни напомна за огромното Божјо милосрдие, за Божјата неизмерна и безусловна љубов и простување.…

Богослужби

Елате, благословени од Мојот Отец…

Недела Месопусна, за Страшниот Суд Со третата подготвителна недела пред почетокот на Светата Четириесетница, Неделата на Страшниот Суд, благиот наш Спасител нè воведува во Царството Свое, во Црквата на првородните, откривајќи ни го во приказна Своето повторно, величествено доаѓање и…

Богослужби

Задушница

Заспаните во привремената ноќ на животот, покажи ги како синови на денот што не заоѓа. Од првата песна од канонот на Месопусната сабота Овој краткотраен живот на земјата светите и боговдахновени отци го нарекле ноќ, а Царството Божјо, пак, го…