Слова на архимандрит Партениј

Светлината на Светилата незаодни

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено на Светата Литургија во скитот на Свети Кирил и Методиј во с. Битуше, по повод нивниот спомен Денес, мили мои, чувме од Светото Евангелие како Господ наш Исус Христос ги советува апостолите, а преку нив и сите нас, велејќи им: Така треба да свети пред луѓето и вашата…

Збор два со љубов за мојот старец

Недостижна е за разумот духовната суштина и длабочина на православните духоносни старци и секој обид да се допре до она што е откриено само за Божјите очи, би завршил со неуспех. Но сепак, оние скапоцени мигови што Господ нѐ удостојува да ги поминеме во нивна близина, нѐ обврзуваат да го споделиме сведоштвото за она што…

Воскресението Христовото е реалност што се живее

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за Света Пасха или мои, се собравме во ова сесвештено утро, за со воскресенска радост да го прославиме „овој наречен и свет Ден, прв од седмицата, цар и господар; Празник над празниците и торжество над торжествата“ – како што пее денес сета православна екумена. Воскресението Христово е темел, суштина…

Христос влегува во земниот Ерусалим за нас да нѐ возведе во небесниот

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за Влегувањето на Господ Исус Христос во Ерусалим, изговорено во манастирската трпезарија Денес, мили мои, нашиот Спасител Христос, праведен и со спасувачка сила, кроток, седнат на ослица и на младо осле, син на подјаремница (Зах. 9,9), влегува во светиот град Ерусалим. Неговите жители Го пречекуваат со славословието: Осана! Благословен…

Не одвраќај го лицето Твое од чедото Твое

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено во храмот по завршувањето на Умилителната вечерна на простувањето озљубени мои браќа, сестри и чеда, Вечерва имаме голема причина да Му благодариме на сештедриот Бог, што, еве, повторно нѐ доведе до ова душеспасително и благопријатно време на Великата Четириесетница, кога Црквата Божја нѐ повикува да оставиме зад себе…

Пред сѐ се викаме Христијани

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено на вечерната богослужба во чест на Свети Партениј Лампсакиски Навечерие на Недела сиропусна или мои, вашето присуство вечерва овде, како и љубовта со која зрачите, говори многу повеќе од секакво слово. Ви благодарам од длабочината на срцето што дојдовте денес заедно да го прославиме мојот небесен закрилник, Свети…