Ознака:Прочка

Богослужби

Умилителна вечерна на проштавањето

Светата Четириесетница е посебно благословено време во кое го украсуваме својот внатрешен храм со добродетели. Најсуштествено во постот е изострувањето на својот дух и неговото насочување кон Царството Небесно. Јасно чувствување на желбата да се соединиме со Бога. Да оставиме…

Слова на епископ Партениј

Постот како пат кон небесната Татковина

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, изговорено на Умилителната вечерна на проштавањето, на 6 март 2022 лето Спасителово Симнете ја проповедта на вашиот уред Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Најнапред, да Му се заблагодариме,…

Богослужби

Сиропусна недела. Спомен на изгонувањето на Адам и Ева од Рајот

Дојде времето кога војниците Христови ги подготвуваат своите оружја за битка. За каква битка? За битка против гревот, против страста, против паднатиот стар човек во себе, против своето лажно его. Таа битка е започната уште многу одамна, уште во исконските…

Настани

Великопосно катче

ВИДЕО Сега е Свет и Велик Пост - Ансамбл „Македонија“ Текст на песната: Сега е свет и Велик Пост, сега се свети денови, Кога во црквите служат и свештениците пеат, Читаат “Свети Боже” и свето Евангелие; Кој го чита се…

Богослужби

Меѓусебното проштевање – темел на постот

Не одвраќај Го лицето Твое од чедото Твое, бидејќи страдам, бргу услиши ме; пази ја душата моја и избави ја“(ВЕЛИКИ ПРОКИМЕН) Вистинската прошка не постои без исповедање на полнотата на верата, без живот според верата и отфрлање на секаква лага…

Слова на епископ Партениј

Ќе бидеме патоказ кон Небото или кон земното и трулежното?

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, Игумен на Свештената Бигорска Обител, изговорено на Литургијата од Неделата на проштавањето, по читањето на Светото Евангелие, на 14 март 2021 лето Спасителово Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!…