Ознака:Богооставеност

Поучни словa

За смислата на искушенијата – II дел

И така, искушението му дава смисла на животот. Искушението е мое крштение, бидејќи ме соочува со вредноста на животот и ми ја открива неговата возвишена димензија. Заеднички белег на животот на Светиите е токму искушението. Нема Светија којшто не бил…

Слова на епископ Партениј

Да се менуваме по образот Христов, за да го смениме светот

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, Игумен на Свештената Бигорска Обител, изговорено на празникот Илинден, во храмот на Свети Великомаченик Георгиј Победоносец во с. Лазарополе, на 2 август 2022 лето Господово Во името на Отецот и Синот и…

Поучни словa

Отсуството на Бога

Најпрвин, многу е важно да имаме на ум дека молитвата е средба, поставеност, однос кој е длабок и кој што не може да биде изнуден ниту од нас, ниту од Бога. Фактот дека Бог може да ни го открие своето…