Ознака:Богослужба

Вести од светот

Прва Богослужба во чест на Св. Герасим Химнограф

На 10ти јануари оваа година, светиот Синод на Константинополската Патријаршија го канонизираше старец Герасим Химнограф, кој се упокои во 1991 година и беше познат како голем аскет, автор на повеќе од 2000 богослужби. Ова беше прва празнична богослужба во негова…

Богослужба

Значењето и историјата на празникот Благовештение

Огромно и  неприкосновено е значењето на Богородица во животот на Црквата. Таа е Онаа која Му ја даде човечката природа на нашиот Господ Исус Христос; Онаа во која видовме чудесен спој на сите добродетели; Онаа која го исправи старозаветниот престап…

Богослужба

За Третата недела и Четвртата седмица од Великиот Пост

Постот го поткрепува телото, ги просветува умот и срцето; преку него во духот човечки венеат страстите и добри дела се извршуваат; умот се издигнува кон небото и оттаму прошка од Бога за нас се симнува. И ете Црквата, во Неделата…

Поучни словa

Таму каде се гледа Бог (втор дел)

Некои луѓе си поставуваат прашање, дали е неопходно да одам во храм, на Света Литургија, да учествувам во Таинствата, за да влезам во личносен однос со Бога, да ја стекнам таа љубовна врска за која говорам. Тие мислат дека е…

Поучни словa

Таму каде се гледа Бог (прв дел)

Богослужението зазема централно место во животот на Црквата. Но ние не го живееме интензивно, не го живееме како извор од кој извира Божјата благодат, од кој може да црпиме за да го живееме таинственото општење со Бога, туку го восприемаме…

Поучни словa

Се молам, значи живеам – III дел

Сепак, да не се вознемируваме ако не ги доживуваме тие нешта. Треба само да знаеме дека тоа е атмосферата во која сме призвани да влеземе, тоа е предизвикот пред кој е исправен секој од нас во својот живот. Ниту најблескавите…