Ознака:Божја промисла

Поучни словa

Господ Исус Христос нека стане наше срце и наш живот

Голема придобивка за секој човек, е Господ Исус Христос да стане негово срце и негов живот. И не само што тоа е добро за секој човек, туку е добро и за сите оние што се наоѓаат во неговата близина, зашто…

Поучни словa

Зошто ни е тешко да веруваме во Божјата промисла? (втор дел)

Втората причина која не ни дозволува да се препуштиме на Бога е сфаќањето според кое предавањето на Неговата промисла и на течението на настаните претставува своевидна слабост. Со други зборови, на Бога се потпираат слабите личности. Не мислам дека е…

Поучни словa

Зошто ни е тешко да веруваме во Божјата промисла? (прв дел)

Како луѓе тешко ни е да се довериме. Како Христијани тешко ни е да се научиме на она што во животот со Христа го нарекуваме „предание“, односно препуштање на Божјата промисла. Црквата постојано нè повикува преку литургиските текстови да ги…

Поучни словa

Го љубиме ли Бога? – II дел

Понекогаш, кога се движиме, особено нагоре кон планините, каде патот е многу тесен и со многу кривини, често среќаваме немарни возачи, кои брзаат, претекнуваат без да погледнат. Гледаш како некој пролетува покрај тебе со огромна брзина и претекнува без да…