Ознака:Божја волја

Љубов

За радоста во Светото Писмо (втор дел)

Ако продолжиме да ја проучуваме радоста низ христијанска призма, ќе утврдиме дека тоа е поврзано и со Светиот Дух. Читателите на Библијата знаат, но полезно е да се потсетиме. На пример, во Дела на Апостолите можеме да прочитаме како учениците:…

Поучни словa

Бог ги слуша оние кои се научиле себеси да слушаат

Ние постојано бараме нешто од Бога, на еден или друг начин, во многу животни ситуации. Болните се молат за здравје, сиромашните да не огладнат до смрт, оние кои страдаат бараат среќа, грешниците молат за прошка. Но, нашите барања и молби…

Поучни словa

Зошто ни е тешко да веруваме во Божјата промисла? (прв дел)

Како луѓе тешко ни е да се довериме. Како Христијани тешко ни е да се научиме на она што во животот со Христа го нарекуваме „предание“, односно препуштање на Божјата промисла. Црквата постојано нè повикува преку литургиските текстови да ги…

Поучни словa

Прифаќање на волјата Божја

Не плашете се од доцнењето на чудото за нас. Може да е подобро така. Сигурно Бог ја знае нашата состојба многу подобро од нас. И Бог е за нас и чудата се за нас, но Неговото присуство и Неговата интервенција…

Поучни словa

Го љубиме ли Бога? – II дел

Понекогаш, кога се движиме, особено нагоре кон планините, каде патот е многу тесен и со многу кривини, често среќаваме немарни возачи, кои брзаат, претекнуваат без да погледнат. Гледаш како некој пролетува покрај тебе со огромна брзина и претекнува без да…

Поучни словa

За познавањето на Божјата волја

Старец Софрониј велеше: „Добро е секогаш и во сé да бараме од Бога да нé вразуми што и како да правиме и зборуваме“. Со други зборови, треба во секој поединечен случај да бараме да ја познаеме Божјата волја и начинот…