Ознака:Божикен пост

Настани

Божикно Катче 2020 година

ПОУЧНИ СЛОВА Слово на Рождество Христово Песната на Ангелите Вистинското значење на Рождеството Христово За Рождеството Христово Зошто раѓањето Христово се слави во декември и како почнал да се слави Божик – I дел Зошто раѓањето Христово се слави во…

Божикен пост

Историјат на Божикниот пост

Вториот повеќедневен пост, чијашто цел е да нѐ подготви за достоен пречек на Христовото Раѓање, е Божикниот пост. Тој ни го претставува Стариот Завет и нѐ потсетува на старозаветните патријарси и праведници, кои во пост и молитва го очекуваа доаѓањето…

Божикен пост

Божикниот пост

Започна Божикниот пост. Тој му претходи на празникот Рождество Христово, трае околу 40 дена и се нарекува исто така „Филипов пост“, бидејќи започнува после 27 ноември – денот на споменот на Апостол Филип. Божикниот пост е востановен за да можеме…

Поучни словa

За полезноста од христијанскиот пост

Кога говори за постот Светата Црква, покрај воздржување од телесна храна, која што го предизвикува телото на разни страсти, повеќе мисли на духовниот пост. Телесниот пост е само вовед во духовниот и без него нема никаква морална вредност. Ако се…

Поучни словa

Родословието на Христос

Секоја година во навечерието на Рождеството Христово ние го препрочитуваме родословието на Христа од Евангелието по Матеј. Секогаш сум се прашувал зошто, зошто треба да ги читаме сите тие имиња, кои немаат речиси никакво значение за нас. Понатака, сепак, започнав…

ноември

Св. мч-ци Гуриј, Самон и Авив; преп. Пајсиј Велич. (Божикен пост)

15 НOEМВРИ 1. Св. мч. Гуриј, Самoн и Авив. Гуриј и Самoн билe углeдни граѓани на Eдeса. Вo врeмeтo на eднo гoнeњe на христијанитe тиe сe скрилe надвoр oд градoт и живeeлe вo пoст и вo мoлитва, храбрeјќи ги правoвeрнитe…