Божикно Катче 2024 година


Вечниот Бог – трета верзија со Антониа, Ламбе и Златно славејче

ПОУЧНИ СЛОВА


Даровите на задоцнетиот мудрец

Божикна приказна: Човекот и птиците

Песната на Ангелите

Слово на Рождество Христово

Вистинското значење на Рождеството Христово

За Рождеството Христово

Зошто раѓањето Христово се слави во декември и како почнал да се слави Божик – I дел

Зошто раѓањето Христово се слави во декември и како почнал да се слави Божик – II дел

Зошто раѓањето Христово се слави во декември и како почнал да се слави Божик – III дел

Да си спомнеме и за Бога на Божик

Божиќното дрво не е странски обичај

За стариот календар

Деца Божји – I дел

Деца Божји – II дел

Деца Божји – III дел

Деца Божји – IV дел

Детско Катче


Приказната за Божикното цвеќе

Радоста на овчарчето

Елка за болното дете

Најдобриот подарок за Христа

Злато и темјан

Осамена на Божик

Една Божиќна ноќ

Послушание од љубов

КАТЕХИЗИС


Посета на Мудреците (прв дел)

Посета на Мудреците (втор дел)

За иконата на Рождеството Христово

Толкување на иконата на Рождество Христово

За Божикните каланди и пештера

Историјат на празникот Рождество Христово

Историјат на Божикниот пост

Божикниот пост

СЛОВА НА НЕГОВОТО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО, ЕПИСКОП Г. ПАРТЕНИЈ


Мирот Божји

Со нас е Бог, но дали ние сме со Него?

Христос се роди како светлина за светот

„Дојдете, верни, да видиме каде се роди Христос“

Нѐ посети Исток од висините

Христијанството е вера на љубовта, смирението, слободата и убавината

На родениот Христос да Му принесеме вера, надеж и љубов

Се роди Кнезот на мирот

Денес се раѓа од Дева…

Мирот слегува на земјата…

ВИДЕО СОДРЖИНИ

БАДНИКОВИ ПОВОРКИ


Божикна серенада – Лозано, Димитар, Пере, Стефан

Божикни и новогодишни каланди пред Владиката и Старец г. Партениј Игумен Бигорски

Снимка од Божикен концерт во Кичево

Христос се Раѓат, на светот Радост – Божикна песна

Христос се роди денес – Божикна песна

Небо и земја – Божикна песна

За снимањето на видео спотот за „Христос се роди денес“…

Од возобновувањето на уште една божикна песна, „Христос се роди денес“…

Спомени од снимањето на првиот спот за „Вечниот Бог“ со Ламбе Алабаковски и деца од Битола и Охрид

Бадникови Поворки 2019

Од подготовките за Божикната претстава на 06.01.2019

Од снимањето на спотот за „Небо и земја“ – сцени со глумците и ансамбл „Македонија“

Од снимањето на спотот за „Небо и земја“ – декември 2018

Сведоштво за традицијата на пеење на „Небо и земја“ за Бадник и Божик во битолскиот крај

Најважната Божикна покана, поканата до Вас!

Од снимањето на „Небо и земја“

Бадникова поворка – Скопје 2018

Ексклузивни снимки од снимањето на видео спотот за „Вечниот Бог“

БАДНИКОВА ПОВОРКА НА РАДОСТА во Дом за стари лица

Од снимањето на „Вечниот Бог“ декември 2017

Даниел Кајмаковски и Димитар Андоновски во посета на Рајчица

ВЕЧНИОТ БОГ


Вечниот Бог (2018)

Вечниот Бог (2016)

Вечниот Бог (2012)

Ансамбл Македонија – Вечниот Бог (Бадник 2018) – дел 1

Ансамбл Македонија – Вечниот Бог (Бадник 2018) – дел 2

Ансамбл Танец – Вечниот Бог

Стара коледарска византиска песна

Божикна честитка

Бадникова поворка – Кичево 2016

ЦРТАНИ ФИЛМОВИ


Божикна сказна

Христовото Рождество

Св. Василиј Јуродив

СТАВОВИ


Како христијанинот да не се изгуби среде новогодишната суета

Нешто околу Новата Година: христијанска или секуларна?

Од Св. Николај до Дедо Мраз

ОСТАНАТИ СОДРЖИНИ


Осамена на Божик

Бадниково-Божикни радости од најмладите

Поворките: топла Божикна порака среде зимското студенило

Божиќна честитка од Бигорскиот манастир

Невидена радост пред празникот Божик

Традиционални бадникови колачи