Ознака:Црешовото топче

Настани

Патот на „Црешовото Топче“ низ Бигорски

Готовноста да се жртвува дури и сопствениот живот во одбрана на нашата света вера, на ближните и на Татковината, била една од главните одлики на нашите богољубиви и слободољубиви предци. Евангелскиот дух на себеодрекување во полза на општото добро и…

Настани

Патот на Црешовото топче

Традиционално, достоинствено и благодарствено како и секоја година и оваа година во Свештената Бигорска Обител сеќавајќи се на тие бесмртни Илинденци и на сите нивни сродници по дух, беше одбележан споменот за легендарното „Црешово топче“, симболот на борбата на нашиот…

Настани

И оваа година – „Патот на Црешовото топче“ во Бигорски

Традиционално и оваа година во Свештената Бигорска Обител достоинствено беше одбележан споменот за легендарното „Црешово топче“, симболот на борбата на нашиот народ за слобода. Група млади родољубиви луѓе, организирани од здружението „Патот на Црешовото топче – Бигорски Манастир“ од Гостивар,…

Настани

По единаесетти пат во Бигорски „Патот на Црешовото топче“

Свештената Бигорска Обител по единаесетти пат беше домаќин на илинденската манифестација „Бигорски Манастир – Патот на Црешовото топче“ Подготвеноста да се жртвува дури и сопствениот живот во името на нашата света вера, за ближните и за Татковината, била една од…

Настани

ЗГ „Бигорски Манастир – Патот на Црешовото топче од с. Зубовце со честитка до отец Партениј

Ваше Високопреподобие Архимандрит Партениј, Со неизмерна радост Здружението на граѓани БИГОРСКИ МАНАСТИР - ПАТОТ НА ЦРЕШОВОТО ТОПЧE од с. Зубовце ја прими веста за Вашиот избор во епископ Антаниски. Во оваа прилика од дното на срцето и душата Ви го…

Настани

„Патот на црешовото топче“ – пат кон идеалот за слобода

Подготвеноста да се жртвува дури и сопствениот живот во името на нашата света вера, за ближните и за Татковината, била една од главните одлики на нашите богољубиви и слободољубиви предци. Евангелскиот дух на себеодрекување во полза на општото добро и…