Ознака:Добродетел

Добродетел

Присуството на Добрината – (I дел)

Барање на доброто Желбата за добро е вкоренета во човекот. Притоа доброто секогаш е убаво а злото - грдо. Тоа станува јасно и од одбојноста што човекот ја чувствува кон злото. Во што всушност се состои доброто и како човекот…

Поучни словa

За Великиот Пост

Возљуби ја сиромаштијата Христова, за да се збогатиш преку неа духовно. Возљуби го прекрасниот пост, зашто е дело чесно и богоугодно. Постот е колесница, што вози кон небото. Постот ги раѓа пророците и умудрува законодавците. Постот - е внимателен чувар…

Поучни словa

Ќе страдаме, сѐ додека не се смириме – III дел

Има мајки кои никогаш во животот не го јаделе најубавото месо од пилето, туку секогаш му го оставале на децата – тоа е смирение. Така човекот станува смирен. Ако љубиш, се смируваш и се радуваш дека не јадеш, велејќи: „Моето…

Поучни словa

Ќе страдаме, сѐ додека не се смириме – II дел

Демоните не можат да ја подражаваат таа добродетел, дури и не можат да го изговорат зборот смирение, тоа е вистината – кога сме жестоки и немаме смирение, многупати црпеме „вдахновение“ од лошиот дух, тврдоглави сме и не се поправаме. За…

Поучни словa

Ќе страдаме, сѐ додека не се смириме – I дел

Кога нема смирение, тогаш и добрите нешта што ги правиме се непотребни. Тоа е страшно! Во парохијата може да те поздравуваат, бидејќи си направил некакво дарение, луѓето може да ти велат браво!, зашто си кажал убава беседа, друг може да…

Деца

Чудото на една солза

Дарко беше дете од кое сите се плашеа, бидејќи со момчињата постојано влегуваше во кавги и тепачки, а девојчињата ги провоцираше и навредуваше. Ниедно од децата не се дружеше со него. Единствено малата Кате се обидуваше да го вразуми немиркото.…