Ознака:Догма

Поучни словa

Доаѓа едно Рождество, различно од другите

Мислам дека не е благоразумно да фрламе анатема кон сите наши усилби да го сочуваме православниот пристап кон Рождеството Христово, кон тој празник, спасителен за светот. Сѐ е добро и благословено, сѐ додека не се претвора во догма и не…

Вести од светот

Најстарата молитва кон Дева Марија и називот „Богородица“

Најстарата позната молитва кон Богородица е напишана на грчки јазик – исто како и светите Евангелија. Затоа во таа молитва Дева Марија е наречена Θεοτόκος, „Богородица“. Тоа што Дева Марија се нарекува така во толку рана молитва е многу важно,…

Поучни словa

Догмите во нашиот живот – VII дел

Вреди да се води една таква борба, за да би можеле и да ги почувствуваме догмите свои, догмите на Црквата, догмите Божји, зашто нема да спознаеме обични човечки нешта: ќе Го спознаеме Бога. Догмите не се одредени од мнозинството на…

Поучни словa

Догмите во нашиот живот – VI дел

Догмите ни помагаат во уште една работа. Кога имаме иста догма, иста вера, имаме и една мудрост, сопатништво кон „една иста нарав“, како што вели Св. Игнатиј Богоносец. Ако искуствено не ја знаеме својата теологија, секој од нас верува на…

Поучни словa

Догмите во нашиот живот – V дел

Уште еден пример. Грешам. Како ќе го препознаам својот грев, ако не ја знам догмата за падот човечки и Крстот Христов, со кој се укина смртта што настана од гревот? Ако не ја знам догмата за Крштението, за нашето погребение…

Поучни словa

Догмите во нашиот живот – IV дел

Претходната недела славевме и друга победа: кога неукиот Лав III Исавријанец станал цар и посака да ја укине догмата за иконопочитувањето, Црквата му се спротивставила, бидејќи знаела дека тоа го засега спасението. Значи, тој цар пошол кај Патријархот Св. Герман…