Ознака:Ефрем Филотејски

Вести од светот

Заспа во Господа Старец Ефрем Филотејски

Денес во утринските часови, после долго боледување, се упокои од целиот православен свет саканиот старец Ефрем, проигумен на светогорскиот манастир Филотеј, а подоцна основач на деветнаесет православни манастири во Аризона, САД. Старец Ефрем беше јеромонах цели 71 година и старец…

Поучни словa

За гневот

Биди кроток и немој да се гневиш, зашто гневот е резултат на себичноста и самоволието... Кога некој ќе се разгневи неговиот ум ја губи својата разумност. Тој поради тоа го губи смирението и се согласува на изговарање несоодветни зборови. Светите…

Поучни словa

За послушанието и непослушанието

  Му се молам на Бога секогаш да чекорите по вистинскиот пат во монашкиот живот. Не заборавајте со каков непријател водиме војна, затоа не треба површно да го бараме спасението. Присилувајте се самите себе. Размислувајте за причините поради кои пристапивте…

Поучни словa

За смирението

  Треба да бидеме многу претпазливи. Неопходно е да обрнеме внимание на себе и да имаме страв Божји. Стравот претставува светлост; тој е всушност, светилка. „Почеток на мудроста е стравот Господов“ (Изрек. 1, 7), но и крајот на мудроста е…