Ознака:Ерусалим

Поучни словa

Автентичноста на Гробот Христов и Голготската карпа II дел

(Благодатниот оган – чудо на Христовиот Гроб – Дваесет и трети дел)   Автентичноста на Гробот Христов и Голготската карпа II дел   Пресек на храмот на Голгота (гледано кон север) и точен приказ на внатрешноста на храмот каков што…

Поучни словa

Автентичноста на Гробот Христов и Голготската карпа I дел

(Благодатниот оган – чудо на Христовиот Гроб – Дваесет и втори дел)   Автентичноста на Гробот Христов и Голготската карпа I дел   Прашањето за автентичноста за Гробот Христов е директно поврзано со автентичноста на Голготската карпа. Во 1960 година,…

Поучни словa

Благодатниот оган – чудо на Христовиот Гроб – XXI дел

(Дваесет и први дел)   Персиецот Ал- Казини (1260)   Захарија Ал-Казини (1203-1283), бил персиски лекар, астроном, географ и историчар. Неговото најпрочуено дело е космографијата под наслов „Чуда на созданието и чудесна страна на постоечките нешта“ – најпознато исламско дело…

Поучни словa

Благодатниот оган – чудо на Христовиот Гроб – XX дел

(Дваесети дел)   Принцот Саладин пред Светиот Оган, 1192 година Хроника на Англискиот опат Ричард Оваа хроника ја напишал јеромонахот Ричард, подоцна опат на манастирот Св. Троица во Алдгејт кај Лондон. Во својата хроника Ричард нѐ уверува дека и сам…

Поучни словa

Благодатниот оган – чудо на Христовиот Гроб – XIX дел

(Деветнаесети дел)   Кодексот број 79 од Торинската библиотека (1149 г) Овој грчки ракопис кој датира од 1149 година и првпат бил запишан во 1749 година од страна на Џузепе Пазини во каталогот на грчките ракописи во Националната библиотека во…

Поучни словa

Благодатниот оган – чудо на Христовиот Гроб – XVIII дел

(Осумнаесети дел)   Научните мерења на рускиот физичар Андреј Волков, на Велика Сабота 2008 год   доц. проф. Андреј Волков На Велика Сабота 2008 година, рускиот физичар Андреј Александрович Волков од Националниот Центар за истражување „Институт Курчатов“ во Русија, бил…