Ознака:Гари

Медиумите за нас

И Гарчани со честитка за изборот на отец Партениј за владика

Месната заедница на мијачкото село Гари, родното место на легендарниот копаничар на бигорскиот иконостас, Петре Гарката, испрати честитка по повод изборот на отец Партениј, за епископ Антаниски. Дебар, 1 јуни 2020 (МИА) – Месната заедница на мијачкото село Гари, родното…

Настани

И Гарчани со честитка и радост за изборот на отец Партениј за владика

И месната заедница на славното мијачко село Гари, родното место на легендарниот копаничар на бигорскиот иконостас, Петре Гарката, испрати честитка по повод изборот на нашиот Старец, отец Партениј, за Епископ Антаниски. Село Гари Гари е четвртото мијачко село кое упати…

Медиумите за нас

Во Гари се верни на традицијата

Со утрена богослужба и божествена литургија беше одржано големо тржество посветено на одбележувањето на 150-годишнината од живописувањето на црквата „Успение на Пресвета Богородица“ во с. Гари Ден по големиот христијански празник, Успение на Пресвета Богородица, во истоимениот храм во мијачкото…

Богослужби

Јубилејна Литургија во с. Гари

Славна е историјата на мијачкото племе од нашиот славјано-македонски народ и многу страници со неа се испишани. Векови по ред, во темната ропска епоха на османското иго, „првите искри на националната пробуда во македонската земја светнаа од спокојните кандила во…

Медиумите за нас

Литургија во с. Гари по повод 150 години од фрескописувањето на црквата „Пресвета Богородица“

  Литургија во с. Гари по повод 150 години од фрескописувањето на црквата „Пресвета Богородица“ Славна е историјата на мијачкото племе од нашиот славјано-македонски народ и многу страници со неа се испишани. Векови по ред, во темната ропска епоха на…