Ознака:Голгота

Богослужби

Историско сослужение на Голгота во Ерусалим

Навистина свештена и сепразнична е оваа спасителна ноќ и светлозарна, на светлоносниот ден на Воскресението - предвозвесница; во неа вечната Светлина од гробот плотски на сите им изгреа. Многубројни се делата што си ги сотворил, Господи Боже мој, чудесата Твои,…

Богослужби

Велики Петок

Си се распнал заради мене, за да ми бидеш извор на спасение; си бил прободен во ребрата, за да ми источиш капки на живот; со клинци си бил прикован та, гледајќи ја длабочината на Твоите страдања, да ја познам висината…

Воскресение

Толкување на Евангелието во Третата недела од Великиот Пост

Вистинските Христови Следбеници „И кога го повика народот и учениците Свои, им рече: ’Кој сака да врви по Мене, нека се одрече од себе, и нека го земе крстот свој и нека оди по Мене‘. Зашто кој сака да ја…