Ознака:Хуманизам

Вести од светот

Христијаните во Етиопија на удар

Со ескалирањето на протестите во Оромија, Етиопија, сѐ повеќе се зголемува и бројот на христијански жртви. Последната бројка зборува за околу 90 мртви, повеќе од 300 повредени, многу христијански домови запалени, а бројот на Христијаните што се принудени да го…

Медиумите за нас

Гарчани благодарни на монасите од Бигорски за расчистувањето на снегот

Жителите од дебарското село Гари, област Мала Река, искажаа огромна благодарност до игуменот на Бигорскиот манастир, Анхимандрит Партениј со чиј благослов  монасите од бигорското братство им излегле во пресрет и го деблокирале селото кое повеќе денови било завеано во снег.…

Индивидуализам

Современите движења и духовноста

Неопходно е, макар и делумно, да се осврнеме на одредени движења кои создаваат нови проблеми и погрешна насоченост на човековите мисли и на иднината на човештвото. Станува збор за тенденциите, кои на одреден начин ја принудуваат човечката слобода, ја зголемуваат…

Западниот свет

Несреќата на современиот човек

  Апокалиптично е тврдењето дека во нашата епоха „не умре само Бог, туку и човекот“. Ваквото убедување, набљудувано од друг аспект, е резултат на горделивоста на нашиот век, на триумфот на демонските искушенија, зашто негирањето на Бог и Неговото отсуство…