Ознака:Искушенија

Поучни словa

За смислата на искушенијата IV – дел

„Змијата беше најлукава од сите полски ѕверови“. Злото доаѓа од таму од каде што не  очекуваш. Изненадувањето е најчестата негова тактика, неговиот метод, затоа Светиите се труделе постојано да бидат будни. Таа будност им помагала да го уловат злото и…

Поучни словa

За смислата на искушенијата III – дел

Така ѓаволот продира во рајот, и што прави? Оди да го „разори“ тој рај, не може да го поднесе присуството на рајот. Што е рајот? Мојата врска со Бога. Ѓаволот не го поднесува рајот. Тој најпрво самиот си го разурнал…

Поучни словa

За смислата на искушенијата – II дел

И така, искушението му дава смисла на животот. Искушението е мое крштение, бидејќи ме соочува со вредноста на животот и ми ја открива неговата возвишена димензија. Заеднички белег на животот на Светиите е токму искушението. Нема Светија којшто не бил…

Поучни словa

За смислата на искушенијата – I дел

Првосоздадените луѓе пројавувале послушност кон Божјата љубов, зашто таа љубов ги хранела. Дошло искушението. Требало да бидат испитани. Тие сигурно имале вера, имале добродетел, чистота, силна врска со Бога, чиста врска помеѓу себе. Сето тоа го имале, но ако тоа…

Поучни словa

Оној што се моли бара простување на гревовите, ја бара милоста Господова

Благодатта секогаш му претходи на искушение, како едно известие за подготовка. Не е практика некој да се обиде и да се повлече, туку, кога некој се бори да победи, или да биде победен, да добие, или да загуби, да падне,…

Поучни словa

Господ Ве моли! Бидете трпеливи кон Господ!

Треба да се предадеме на милосрдните божји раце - ѓаволот не го прави она што го сака, туку само она што бог му допушта „Кој ќе ни го помести каменот од гробот, зашто е навистина голем?!“ И кој го поместил?…