Ознака:Јован Златоуст

Богослужби

Недела на Свети Јован Лествичник

Светата Црква Христова денеска се украсува со споменот на нашиот свет и божествен отец Јован Лествичник. Овој превосходен учител на христијанските добродетели, кој живеел во VI/ VII век, во својот живот на дело го остварил идеалот на покајанието – нешто…

Поучни словa

Кој е вистинскиот владетел?

Силна жештина и тешка суша, но не пресушила вашата подготвеност, ниту, пак, се изгаснил вашиот копнеж за слушање. Впрочем, таков е огнениот и буден слушател: полн со љубов за слушање, сè поднесува, само да ја задоволи својата духовна желба, па…

Поучни словa

За мирот меѓу мажот и жената и за тоа дека не треба да очајуваме

Ништо на жената да не ѝ биде подрагоцено од мажот, ништо на мажот попосакувано од жената. Тоа го одржува во едно животот на сите нас – согласувањето на жената со мажот; тоа го држи сиот свет. Зашто, како што кога…

Поучни словa

Зошто раѓањето Христово се слави во декември и како почнал да се слави Божик – III дел

Беседа за денот на раѓањето на Спасителот наш Исус Христос од светиот отец наш Св. Јован Златоуст За кое до тогаш слабо се знаело, бидејќи целосното известување за празнувањето на тој ден го донесоа само неколкумина што неодамна пристигнаа од Запад…

Поучни словa

Зошто раѓањето Христово се слави во декември и како почнал да се слави Божик – II дел

Беседа за денот на раѓањето на Спасителот наш Исус Христос од светиот отец наш Св. Јован Златоуст За кое до тогаш слабо се знаело, бидејќи целосното известување за празнувањето на тој ден го донесоа само неколкумина што неодамна пристигнаа од…

Поучни словa

Полза од делата на милосрдието

Според учењето на Светото писмо и на светите христијански отци, милосрдието му донесува многу добрини на оној кој го прави. Прво, очистува од гревот. Со милосрдност и правда гревот се очистува (Изрек. 16, 6). Нема грев што милостината не би…