Ознака:Каланди

Богослужби

(Видео) Цветници во градот Дебар

Цветници. Ден кога со венци на победата и со радосни восклици го прославуваме триумфалното влегување на нашиот Господ Исус Христос во светиот град Ерусалим. Ден кога Царот на мирот се зацарува, макар и на кратко, во Градот на мирот. Ден…

Богослужби

(Видео) Лазарева сабота – празнување и обичаи

Длабоката духовна содржина на денешниот празник нè повикува да размислуваме за значењето на она што се случило во Витанија. Имено, како што Спасителот наш Христос, со љубов и со Божествена моќ стапил во домот на Лазара, за да го воскресне,…

Настани

(Видео) Најмладите од Дебарско и Река со каланда го возвестија Лазаревото воскресение

Денеска нашата Света Бигорска Обител беше израдувана од прекрасното пеење на Лазаревата каланда „Кажи Лазаре“, којашто одекнуваше од устите на најмладите дечиња од реканскиот и дебарскиот регион. Овие прекрасни млади души, на чиишто лица сјаеше празничната радост, со чистина во…

Слова на епископ Партениј

Преку Христа стануваме културни луѓе

Обраќање на Неговото Преосвештенство Епископ Антаниски г. Партениј, Игумен на Свештената Бигорска Обител, на Божикниот и Новогодишен мјузикл во Кичево, на 1/14 јануари 2024 лето Спасителово Ваше Високопреосвештенство, Митрополит Крушевски и Демирхисарски г. Јован, Ќе си дозволам од името на…

Посланија

Ви благодариме, Владико, што ни Го покажувате Христа!

Пригодно обраќање на г. Филип Тинтоски кон Преосветениот Епископ Антаниски г. Партениј, од името на хорот „Митрополит Козма Пречистански“, на Божикниот и Новогодишен мјузикл во Центарот за култура „Кочо Рацин“ во Кичево, на 1/14 јануари 2024 лето Спасителово Преосвештен Владико…

Медиумите за нас

(ФОТО) Вчера вечер на плоштадот во Кичево светлиот дух на Божик го озари Епископот Партениј со неговата посета

Во магичниот амбиент на плоштадот во Кичево, под светлечките украси и ѕвездено небо, една вечер се претвори во вистинска волшебна атмосфера, богата со духовност и радост. Светлиот дух на Божик, во чест на Христовото Раѓање, нашето спасение, ги оживеа срцата…