Ознака:Книгохранителница

Настани

Црковните старопечатени книги од с. Лазарополе подарени во Бигорската книгохранителница

По желба и иницијатива на Црковниот одбор при црквата „Св. Вмч. Георгиј Победоносец“ во с. Лазарополе, кој покажа голема совесност, словесност и грижа кон писменото христијанско и културно наследство, а во договор и со благослов на нашиот старец и игумен,…

Медиумите за нас

Бигорската книгохранителница е чудесија

Забележано, ненапишано Минува последната недела од велигденскиот пост, позната како Страсна седмица, востановена поради Господовите страдања претрпени за нас. Црквата пропишала строг пост, како и во првата седмица.Во македонското милениумско древно духовно светилиште, манастирот „Св. Јован Крстител“, познат и како…

Медиумите за нас

Помеѓу книги стари илјадници години во Бигорскиот манастир

Гоце.мк помеѓу книги стари илјадници години во Бигорскиот манастир, помеѓу природа која ни ги украде срцата и мирисот во Библиотеката што ќе се памети уште долго. Репортажата ја пишуваа: Маријана Николова, Милена Тасева и Верица Милорадова Дел од богатата ризница…

Медиумите за нас

Македонисти од Источна Македонија во посета на Библиотеката на Бигорскиот манастир

Млади македонисти од Источна Македонија во посета на Библиотеката на Бигорскиот манастир. Целта – да се осознае книжевноста, поводот – двоен. Имено, посетата се реализираше во рамки на месецот на љубители на библиотеки, како и пред неколку дена одбележаниот Меѓународен…

Настани

Промоција и поетско читање во Бигорски во чест на 1000-годишнината

Три збирки на поезија: „Свештена Бигорска Обител“ и „Нашите празници“ од група автори, уредени од г-ѓа Вера Благојевиќ – Самарјанин и „Муабетење со умот“ од Нада Алексоска Свештената Бигорска Обител денеска беше домаќин на уште еден духовно-културен настан. Имено, во…

Настани

Промовирана книгата „Вековит Светилник“ од проф. д-р. Вера С. Антиќ во чест 1000 – годишнината на Бигорски

Денес Бигорското Светилиште беше сведок на уште едно радосно собитие. Прекрасната долгогодишна соработка на бигорскиот старец и игумен, Епископ Партениј и на неговите монаси со во светски рамки познатиот славист и драг пријател на Манастирот, проф. д-р Вера Стојчевска Антиќ,…