Ознака:Либерализам

Поучни словa

За расата и брадите

Свештенството на црквата „Свето Благовештение“ во Прилеп, почеток на 20от век   Многу е пишувано за расата и брадите на клириците. Повеќето од оние кои не ги поднесуваат, се некои што сакаат да изгледаат како слободни и новотарски духови. Сите…

Веронаука

Христијанската слобода и предизвиците на неолиберализмот во врска со темата за христијанското образование и современа Европа

Христијанската слобода и предизвиците на неолиберализмот во врска со темата за христијанското образование и современа Европа - Доц. д-р Костадин Нушев Доц. д-р Костадин Нушев             Темата за христијанското образование и за моралното воспитание на современите млади луѓе, преку интеракцијата меѓу…

Веронаука

Излагање на Сестринството

Возљубени мои, сестри монахињи, почитувани свештеници претставници на Македонската Православна Црква, драги гости пријатели на Добриот Бог, најнапред дозволете ми, од името на нашиот Старец и Игумен на Бигорската Свештена Обител, Архимандрит Партениј, да ве поздравам со најрадосниот поздрав: Христос…