Ознака:Милосрдниот татко

Блудниот син

Недела на блудниот син

Враќањето од прогонство Во третата недела од подготовката за Великиот Пост, ние ја слушаме параболата за блудниот син (Лука, 15,11-32). Параболата и химните што се пеат тој ден зборуваат за покајанието како за човеково враќање од самоволно прогонство. Дознаваме дека…

Слова на архимандрит Партениј

„Далечната земја“

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за Неделата на блудниот син, изговорено во манастирската трпезарија на 3/16 февруари 2020 лето Господово Мили мои, како и секоја година во подготвителниот период за Светата Четириесетница, денес Црквата повторно ни ја претстави Параболата…

Слова на архимандрит Партениј

Да се разбудиме, да станеме и да се вратиме при нашиот Отец небесен

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено во Неделата на блудниот син, во манастирската трпезарија озната ни е добро на сите, мили мои, денешната парабола од Светото Евангелие - параболата за блудниот син. Во неа, на еден едноставен и сликовит,…

Богослужби

Да се разбудиме, да станеме и да се вратиме при нашиот Отец небесен

Во подготвителната недела пред Великиот пост, неделата на блудниот син, Бигорската обител со бдение и Божествена Литургија го продолжи духовното приближување кон светите денови на посното очистување, подарено на верните како некое бесценето богатство од неисцрпните ризници на Црквата Христова.…

Слова на архимандрит Партениј

„Татко, згрешив против небото и пред тебе…“

Слово на Неговото Високопреподибие, Архимандрит Партениј, изговорено во Неделата на блудниот син, во манастирската трпезарија   идовме, мили мои, дека богослужбените песни и читања на вчерашното бдение, како и на денешната Света Литургија беа во знакот на параболата за блудниот…