Ознака:Митрополит Николај Месогејски

Митрополит Николај Месогејски

Трансхуманизам и обожение – I дел

Морам да признаам дека е голем предизвик да ги искажам своите мисли за нешто што најверојатно е доста непознато за луѓето. Но најпрвин сакам да ви кажам нешто за христијанската вера. Христијанството низ историјата родило многу мудри луѓе и херои,…

Митрополит Николај Месогејски

Црквата, новите идеи и технологијата (прв дел)

Новите погледи и Црквата Со сигурност може да кажеме дека постојат многу фактори коишто допринесуваат за обликување на современиот свет, во кој господарат т.н. нови погледи. Гледишта коишто ја игнорираат цивилизацијата, војуваат со историјата, го налагаат егоизмот, го ограничуваат философскиот…

Поучни словa

Зошто мене, Боже мој? (втор дел)

- Сакам да живеам – ми рече. – Но, не дојдов за да ми го потврдите тоа. Дојдов за да ми помогнете да заминам од овој свет подготвена. - Јас сум свештеник на животот, а не на смртта. – Ѝ…

Поучни словa

Зошто мене, Боже мој? (прв дел)

Беседа на „Третиот семинар психо-социјална поткрепа на децата болни од рак и на нивните семејства“ – Онколошко одделение на детската болница „Аглаја Киријаку“, 8-9 ноември 2002 г.   За почеток би сакал да ја искажам мојата длабока и искрена почит…

Поучни словa

Благиот и болниот егоизам – III дел

Што се однесува до интелектуалниот егоизам, тоа е чувството дека сѐ знаеме, дека имаме мислење и став за сѐ. Нашиот егоизам може да се пројави во груби форми како нападност, гнев, принуда, отфрлање на другиот, дрскост и грубост, самофалење, непромисленост,…

Поучни словa

Благиот и болниот егоизам – II дел

Постојат неколку примери во Новиот завет коишто покажуваат различни нивоа на коишто функционира егоизмот. Обично ние мислиме дека егоизмот е: жестокост, грубост, дрскост, злоба, што навистина и е. Тоа е приближно она што се гледало на лицето на фарисејот за…