Ознака:Молчание

Поучни словa

Молчанието кое зборува (трет дел)

Отците подвижници инсистираат да ставиме една полезна бариера на јазикот. Авва Амон вели дека горењето на срцето, духовната топлина се гаси поради завлекувањето со суетни зборови. Човек не може да има умилителна и чиста молитва навечер, ако цел ден го…

Поучни словa

Молчанието кое зборува (втор дел)

Многусловието, разговорливоста, празнословието, излишните зборови, брбливоста се израз на суета, непромисленост и внатрешна вознемиреност. Безмолвието раѓа убава тишина и го „ткае“ зборот. Не станува збор за неактивна состојба, пасивен чин, слабо дело, безболна неактивност, туку свесен труд на самоспознание, самонабљудување,…

Поучни словa

Молчанието кое зборува (прв дел)

Во нашата епоха која изобилува со зборови и информации, известувања, дискусии, дијалози, комуникација, да зборуваш за молчанието звучи прилично чудно. Во време кога зборот се користи за лажење, богохулење, ласкање, иронија, измама и потсмев, вреди да проговори човек и за…

Поучни словa

Кога ти замолкна Вистината прозборе

Имаше еден многу надарен и речит проповедник кој знаеше многу убаво да зборува, но тој,  самиот, беше многу нетрпелив и избувлив. Иако се трудеше многу да ги убеди своите пријатели да се свртат кон морален живот, како минуваше времето сфати…