Ознака:Молитва

Поучни словa

За мирот меѓу мажот и жената и за тоа дека не треба да очајуваме

Ништо на жената да не ѝ биде подрагоцено од мажот, ништо на мажот попосакувано од жената. Тоа го одржува во едно животот на сите нас – согласувањето на жената со мажот; тоа го држи сиот свет. Зашто, како што кога…

Поучни словa

Помоли Го Христос да влезе во твоето срце

Сите вие знаете – го знам и јас тоа – колку уморен е нашиот живот, претоварен со илјада работи кои нè интересираат. Откако видовме што прават светците на нашата Црква, барем да го правиме минималното што зависи од нас. Христос…

Поучни словa

Христе мој, не сакам повеќе да толкувам, туку да живеам

Го рушиме Господи дарот на животот. Честа која ни ја даде да нѐ приведеш од небитие во живот, од темнина во светлина. Секојдневно ја обесчестуваме, на многу различни начини. Најлошиот начин е што се откажуваме да се препуштаме на Твојот…

Поучни словa

Молитва на Св. Нектариј кон Пресвета Богородица

Свети Нектариј Егински Владичице Себлагословена, Пречиста Дево, Рају сечудесен, Градино доброустроена. Те молам, Сечиста, обалгодати го мојот ум, управи ги моите мисли, просветли ја мојата душа. Ќерко, направи ме чист, кроток, чесен и храбар, тивок, уреден, прав, богоподобен, снисходлив, долготрпелив,…

Поучни словa

Господи, ме слушаш ли? Жеден сум за Твојата Светлина!

Еден ден, сретнав еден старец кого  многу го сакам. - Си Го видел ли некогаш Христос, старче? – го запрашав. - Да, отче мој – призна тој срамежливо. - Како изгледа, старче? - Како во Евангелието, отче мој, чист, добар,…

Поучни словa

Оној што се моли бара простување на гревовите, ја бара милоста Господова

Благодатта секогаш му претходи на искушение, како едно известие за подготовка. Не е практика некој да се обиде и да се повлече, туку, кога некој се бори да победи, или да биде победен, да добие, или да загуби, да падне,…