Ознака:Наука

Поучни словa

Од што се раѓа безбожието?

Безбожието се раѓа од лошиот живот и особено од немањето желба тој живот да се исправи. Во тоа бил убеден и големиот научник Блез Паскал (+1662), кога напишал: „Не прави обид да се убедуваш во вечните вистини преку многу докази…

Вести од светот

Научник: Физиката без Бога е апсурд

Хајно Фалке (Heino Falcke) е познат во светски рамки како научник кој прв направи фотографија на црна дупка. Тој вели дека филозофите и теолозите имаат полно право да навлегуваат во областа на физиката. Претходната идеја, која што преовладуваше во научниот…

Поучни словa

Бетовен – Бог над сè

Ромен Ролал Лудвиг Ван Бетовен (1770 – 1827), апсолутно и без сомнение е најгенијалниот музички творец и композитор во досегашната уметничка историја. Поради своето фламанско потекло, тој често претставувал вистинска духовна загатка за своите современици - Германците, коишто не можеле…

Поучни словa

Ајнштановата вера во личниот Бог

Светлиот лик на Назареецот, оставил врз мене несоборлив впечаток… Херман и Паулина Ајнштајн Алберт Ајнштајн, еден од најголемите научни гении на дваесеттото столетие, во целиот свет познат физичар-теоретичар, кој станал „најистакнат творец на новата епоха во физиката“, роден е на…

Поучни словa

Силата на молитвата

Добитникот на Нобеловата награда, професорот доктор по медицина Алексис Карел, ја нарекува молитвата најмоќниот облик на енергија. Според него тоа е сила еднаква на силата на земјината тежа. После него познатиот американски научник др. Х.Ј.Стовел, во едно чудесно откритие, ја…

Поучни словa

Бог и астрономите – Роберт Џестроу

Роберт Џестроу (Robert Jastrow) (7 септември 1925 – 8 февруари 2008) бил астроном, физичар и космолог, кој живеел и работел во САД. Бил главен научник во НАСА, популистички автор и футурист. Докторирал на теоретска физика на универзитетот Колумбија во 1948…