Ознака:Недела

Богослужби

Спомен на Преподобниот Наум Охридски во Бигорски

Славиме спомен на еден од темелите на Охридската Архиепископија – Преподобниот Наум Чудотворец Во овој неделен ден си спомнуваме за великиот светилник, преподобниот подвижник, чудесниот учител и просветител, исцелител и чудотворец, неуморниот молитвеник и родоначалник на монашкото жителство кај Словените…

Поучни словa

Отец Мина и рибарот

Еден рибар еднаш донел свежа риба на отецот Мина, (побожен монах од скитот Света Ана) за некој празник. Старецот се чудел кога човекот ги фатил рибите, зашто била недела. Затоа го прашал рибарот: „Кога ги фати рибите?“ Тој одговори: „Утрово.…