Ознака:Обожување

Исихазам

Св. Григориј Палама – Непобедливиот поборник за Православието

Овој богомудар маж бил роден во Константинопол во 1296 година во благочестиво семејство, во непосредна блискост со дворот на царот Андроник. Останал без татко на седум годишна возраст. Откако завршил византиско образование, преку кое се стекнал со голема мудрост, успеал…

Заедничарење

За честа на горното призвание – I дел

Човекот е создаден како икона (образ) Божја (1. Мој. 1, 26–27). Не е ниту лесно, ни едноставно – во статичните, природните категории – да се одреди што точно претставува „иконата Божја“ во човекот. Светите Отци, во поглед на ова, укажуваа…