Ознака:Патријарх Вартоломеј

Вести од светот

Фанар: 32 години од изборот на Вселенскиот Патријарх

Денес, 22 октомври 2023 лето Господово, се навршуваат 32 години од изборот на Вселенскиот Патријарх Вартоломеј на Првиот Трон на Православието. Патријархот чиноначалствуваше со Божествената Литургија, која се изврши во Патријаршискиот храм на Светиот Георгиј во Фанар, во молитвено присуство…

Вести од светот

Патријарх Вартоломеј:Сите деца заслужуваат да бидат одгледани во една вистинска „ветена земја“

Вселенскиот Патријарх Вартоломеј ја изрази својата длабока болка за трагичните настани кои земаат замав во Израел и доведоа до загуба на многу човечки животи, за што одговорност носат членовите на Хамас. „Ние сме длабоко нажалени од вестите што доаѓаат од…

Вести од светот

Геронтиса Гаврилија, „Подвижничката на љубовта“ официјално канонизирана од страна на Константинопол

На својата последна седница, Светиот Синод на Константинополската Патријаршија донесе одлука Старицата Гаврилија (Папајанис)да биде официјално канонизирана. Мајка Гаврилија († 1992) - грчката православна монахиња која целиот свој живот го посвети во грижа за сиромашните и болните, меѓу православните верници…

Посланија

Порака на Вселенскиот Патријарх за почетокот на црковната Нова Година и за Денот за заштита на природната околина

† В А Р Т О Л О М Е Ј ПО МИЛОСТА БОЖЈА АРХИЕПИСКОП КОНСТАНТИНОПОЛСКИ НОВ РИМ И ВСЕЛЕНСКИ ПАТРИЈАРХ ДО СЕТА ПОЛНОТА НА ЦРКВАТА БЛАГОДАТ, МИР И МИЛОСТ ОД ТВОРЕЦОТ НА СЕТА ТВАР ГОСПОДА И БОГА И СПАСИТЕЛОТ…

Вести од светот

Најпосле дозвола за богослужба во Манастирот на Пресвета Богородица (Сумела) во Понт

Остри забелешки од Патријархот Вартоломеј за неправдите што ги трпи Патријаршијата: „Само неколку часа за Литургија во манастирот на Пресвета Богородица (Сумела) во Понт“ Особено остар беше Вселенскиот Патријарх Вартоломеј во однос на неправдите што ги трпи Патријаршијата, но и…

Богослужби

Литургиско торжество во Фанар, Константинопол

Сечесниот Патријаршиски Храм на Светиот Великомаченик Георгиј Победоносец во смирениот Фанар, седиштето на Првиот престол на Црквата Божја во неделата го одразуваше духовното величие и свештеното наследство на светото Православие. Архиереи, монаси, свештеници и верници од сета православна екумена, се…