Ознака:Пелагиј

Поучни словa

Како да не се заплеткаме во мрежите на слободата – IV дел

Слободата како предопределба Полемиката со Пелагиј, Августин ја водел во последните години од својот живот. Судирајќи се со оваа ерес, богословот наеднаш открил дека во првите години од своето христијанско служење, и тој самиот се согласувал со тоа, што е…

Поучни словa

Како да не се заплеткаме во мрежите на слободата – III дел

Не избор, туку независност Августин бил еден од малкуте кој согледал сериозна опасност во учењето на Пелагиј и ја сфатил причината за неговата заблуда. А причината лежи во тоа што, според Августин, Пелагиј неправилно ја сфаќал слободата, бидејќи доколку, како…