Ознака:Писмо

Поучни словa

Честитка по повод именденот на Старец Партениј од неговите духовни чеда од Скопје

Со почит кон славењето на Свети Партениј Лампсакиски, чиешто име го носи возљубениот наш Отец Возљубен отец наш Партениј... Дару наш за утеха од Небесата... Вие, кој нѐ љубите кротко и без укор... Вие кој нѐ примате при себе без…

Поучни словa

Писмо до Старецот по повод именденот од неговите духовни чеда од Скопје

Со почит кон славењето на Свети Партениј Лампсакиски, чиешто име го носи возљубениот наш Отец Возљубен оче наш Партение, ние Вашите духовни чеда, во нашите срца Ве доживуваме како земен ангел, исполнет со љубов кон Бога, кој зрачи со утеха…

Поучни словa

Благодарствено писмо до Архимандрит Партениј од неговите духовни чеда од Охрид

Навечерие на Св. Партениј Лампсакиски; именден на Старецот Ваше Високопреподобие, наш најмил духовен татко, Чест ми е и големо задоволство да го прочитам ова писмо, напишано со голема љубов што ја родивте вие во нашите срца. Во древниот град Манастир…

Поучни словa

Благодарствено писмо до Архимандрит Партениј од неговите духовни чеда од Кичево

Навечерие на Св. Партениј Лампсакиски; именден на Старецот Возљубен наш, Старче! Му благодариме на Севишниот Бог, што по молитвите на Пресвета Богородица, нѐ предаде нас, кои сме мали, слаби и грешни во Вашите раце на духовно раководење. Ви благодариме и…

Поучни словa

Благодарствено писмо до Архимандрит Партениј од неговите духовни чеда од Скопје

Навечерие на Св. Партениј Лампсакиски;именден на Старецот Во предвечерието на денот кога го славиме споменот на Свети Партениј, епископ Лампсакиски, да Му благодариме на Бога за милоста со која нè удостои да станеме чеда на човекот, кој по лик и…

Настани

Реставрирано старо манастирско писмо

Историјата како појава не претставува само некаков безличен збир на податоци што се однесуваат на минатото, мртви слова за мртвите нешта. Во својата суштина, таа е нешто многу повеќе од тоа; оваа наука дарувана од Бога, правилно разбрана, е еден…