Ознака:Помисли

Поучни словa

Замката на претераното размислување

Ние сите си правиме сценарија во нашите глави, нели? Исто така, сите си имаме свои мисли. Секако, мислите само доаѓаат и си одат, додека овие сценарија обично се поврзани со нашата психа, можеби со нашите доживувања во утробата, нашите гени,…

Поучни словa

За озборувањето и осудата

Како што минуваше времето сѐ повеќе и повеќе клевети беа напишани против Старецот Ефрем Филотејски и против манастирите што тој ги основа во Америка. Не знаеме што имало во мислите и срцата на оние што пишуваа осуди против овој голем…

Поучни словa

Сè мора да се прави со добри помисли

Отсекогаш се восхитував, како нашите светители со радост го поднесувале своето мачеништво, а ние и од најмала главоболка се чувствуваме сосема беспомошно. Еден ден додека одев кон ќелијата на старецот Пајсиј, го сретнав покрај потокот оддалечен околу 500 м. од…

Поучни словa

Во овој живот должни сме да се научиме да престојуваме во Бога

Постојат различни начини на кои можеме да им се спротивставиме на лошите помисли, да го ослободуваме нашиот дух од секоја страсна или хулна помисла. Прв, кој го препорачуваат Отците на Црквата е покајанието. Вториот е да го насочиме вниманието и…

Поучни словa

Помислите на просветлениот човек и помислите на лукавиот човек

-Старче, дали човек кој живее свет живот сфаќа дека некој е лукав? Да, ја препознава лукавоста исто онака како што ја препознава светоста кај еден свет човек. Го согледува злото, но истовремено го гледа и внатрешниот човек и согледува дека…

Поучни словa

Богохулните помисли

1. Кои помисли се богохулни   – Старче, сѐ уште не разбирам кога помислата е богохулна. – Кога на ум ќе ни паднат грди претстави за Христос, за Богородица, за светителите, или за нешто свето и свештено, или, пак, за нашиот…