Ознака:Причестување

Вести од светот

Вселенскиот патријарх бара мислење од помесните Цркви за начинот на причестување

Н. Б. Сесветост, Вселенскиот патријарх, изразувајќи ја желбата на Мајката Црква за координираност и, според можностите, истообразност помеѓу помесните Православни цркви во поглед на актуелното прашање за Божествената Евхаристија и за начинот на нејзиното раздавање на верните, го испрати до…

Поучни словa

Причестување на болни и икономија на Црквата

Цел свет се соочува со едно големо искушение, кое без оружје покосува илјадници човечки животи. Сите се во страв и паника за својот живот. Христијаните треба да се свесни дека секој ден ни е последен, и како што велат отците…

Вести од светот

На руските поклоници им е „разрешено“ да се причестуваат во „Св. Пантелејмон“ на Атос

На епархиското собрание во Москва Патријарх Кирил изјави дека „по икономија“ им разрешува на руските верници да се причестуваат во рускиот светогорски манастир „Св. Пантелејмон“, и покрај тоа што и тој е под јурисдикција на Константинополскиот Патријарх. Забраната на рускиот…

Поучни словa

Евхаристија и соборност (втор дел)

Евхаристиското тајнодејство е, пред сè, заедничка и соборна молитва. Publica et communis oratio (јавен и на заедницата говор), по зборовите на Св. Кипријан Картагински – „и кога се молиме, не се молиме само за поединецот, туку за целиот народ, затоа…

Поучни словa

Во нашите вени тече крвта Христова – IV дел

Словото Божјо е живо, и тука се случува дијалог на Бога со нашата душа Поинаку се чувствува на светата Литургија оној кој од неодамна го започнал својот семеен живот, а поинаку ученикот кој се подготвува да оди на испит, така…

Поучни словa

Во нашите вени тече крвта Христова – III дел

Еден старец ги почувал своите духовни чеда: „Кога пристапувате кон Причест, молете го Бога за да Он ве удостои со дар во тој момент. Кога Светата Причест ја примате во вашите усти повторно помолете Го Бога“ - притоа овде мислел…