Ознака:Прв Акатист

Слова на епископ Партениј

Послушанието, догма на Троичната љубов

Поука на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, Игумен на Свештената Бигорска Обител, изговорена на првиот Акатист на Пресвета Богородица, 11 март 2022 лето Спасителово „Радувај се, Невесто неневесна“ Симнете ја проповедта на вашиот уред Да ѝ благодариме, мили мои,…

Богослужби

Пофалби од радост за Мајката Божја (Прв Акатист)

Радувај се, Невесто неневесна! Како што прачката не може да роди плод сама од себе, ако не е на лозата, така и вие, ако не бидете во Мене. Јас сум лозата, а вие прачките; и кој е во Мене, и…

Богослужби

Радувај се, Невесто неневесна – Прв Акатист

Розо неовенлива, слаткомирисен крину! Несфатлива длабочино, висино неискажлива! Спокојство и утеха, топло пристаниште и обновување на духовните сили ни е Пресветата наша Богомајка, Пречистата Дева Марија.  Престолот огнен на Седржителот, химната на ангелите, радоста на луѓето, мостот меѓу небото и…

Богослужби

Радувај се, Невесто неневесна – првиот Акатист

Радувај се, Невесто неневесна! Би можело без претерување да се каже дека во овие зборови се крие сето таинство на Божјата икономија, сета тајна на вочовечувањето на Синот Божји и на спасението на светот. Пресветата Дева стана Невеста. А тоа…

Богослужби

Првата Акатистна пофалба

Радувај се, благопријатно молитвено кадило; Радувај се, на целиот свет очистување! Радувај се, цврста поткрепо на верата; Радувај се, светло познание на благодатта! Радувај се, ти Која избавуваш од варварско идолослужение; Радувај се, ти Која не ослободуваш од лоши дела!…

Богослужби

Чист петок

Како лоза висејќи на Крстот, Спасителу, со виното на бесмртноста си ги напоил краиштата на вселената, Христе; Затоа Ти повикувам: мене тешко помрачениот од гревовното пијанство, откако ќе ме напоиш со сладоста на вистинското смирение, укрепи ме да постам сега…