Ознака:Ракопроизводство

Богослужби

Големи достоинства за Бигорски на празникот Иванден

Јоване преславни и вселенски апостоле, Гаврилово благовестие, на неплодната процветување и на пустината – добро воспитувание; искрен пријателу на Младоженецот Христа! Него моли Го, да ги помилува душите наши. Голема е радоста од исполнувањето на благовестието за денешниот ден, дотолку…

Настани

Изработена плаштаница за храмот „Св. Никола Мирликијски“ во Скопје

Изработката на плаштаници е древно и многу благородно занимање. Плаштаницата го символизира Христовото тело положено во гробот и ова везено платно, украсено со Христовиот лик прекрасно го надополнува благолепието во храмот  во најсветите моменти од богослужбата на Велики Петок. Рајчичкиот…

Настани

Вечно име, високопреосвештени владико

Настапи неделата после Рождеството на нашиот Спасител Господ Исус Христос, денот кога светата православна Црква го чествува споменот на светиот богоотец, пророк и цар Давид, на светиот праведен Јосиф, обручникот на Пресвета Богородица, и светиот Јаков Брат Божји. Затоа, одбележувајќи…

Настани

Свети Наум

„Светлите подвизи на твојот пречесен спомен, како големо сонце кое светли, ги просветува лицата на тие што те слават, бесовите, пак, и секоја болест, ги изгонува. Заради тоа, доаѓајќи со љубов, верно да го прославиме“(кондак на св. Наум Охридски). Споменот…