Ознака:Рамноправност

Дарови

Постои ли во Црквата дискриминација помеѓу половите?

Рамноправноста на жените е современа тема која со особен замав започнува да се дискутира во пресрет на Меѓународниот ден на солидарност кон трудољубивите жени – во пракса познат како празник на жените што се одбележува на 8 – ми март.…

Идеализам

Божјата и човечката праведност II дел

Човекот понекогаш Му префрла на Бога за своите страдања. Бара рамноправност и праведност. Гледајќи дека владее нееднаквост и неправда, го обвинува Бога дека Он е причина за тоа. Во непосредна врска со ова е и признатиот проблем на оправдување на…

Достоинство

Призив, дарови и значење на жената во Христијанството

Благословете ваше високо преподобие, благословете претставници на Македонската Православна Црква, почитувани дами и господа. Сакаме да ја изразиме нашата благодарност кон сите вас, бидејќи гледаме дека темата за ова трибина поттикна голем интерес, особено меѓу припадничките на понежниот пол. Древниот…