Ознака:Религија

Религија

Византиското православно наследство наспроти европските искуства – Размислувања за идеалниот модел на секуларизам во Р. Македонија

Предавање од Научната средба: Европа, секуларизмот и религиозното образование, манастир „Свети Наум“, Охрид, 02 јуни 2018 л. Г.   Почитуван отец Нектариј, Почитувана сестра Ефимија, Почитуван декан на Богословскиот факултет, Почитувани претставници на државната и на општинската администрација, Почитувани вероучители,…

Настани

Европа, секуларизмот и религиозното образование – тема на Научна средба

Европа со своите специфични континентални вредности, секуларноста како уставно начело и религиозното образование во Европа, како и неговата практика во Македонија, беа тема на дискусија во рамките на Научната средба, што во организација на Асоцијацијата на професори по наставниот предмет…

Вести од светот

Предметот „Религија“ ќе се изучува во сите училишта во Видин

Од почетокот на новата учебна година, во Видинските училишта и детски градинки ќе започне изучувањето на предметот „Религија и Православие“, соопштија на заедничката прес конференција градоначалникот на Видин – Огнен Ценков, Видинскиот митрополит Даниил, богословот и учител по „Религија и…

Вера

Суштината на православието – III дел

Кај многумина владее мислењето дека Православието е една од многуте религии, која што како своја главна грижа ја има подготовката на членовите на Црквата за живот по смртта, односно да обезбеди место во рајот за секој православен христијанин. Така, се…