Ознака:Романови

Вести од светот

После 100 години прва Литургија во семејниот храм на Романови во Ермитаж

Со доаѓањето на новото време речиси сите престолни императорски дворци на Стариот свет го изгубија своето значење и станаа големи светски музеи. Меѓу нив спаѓа и главната резиденција на руските императори во Санкт Петербург – Ермитаж. Дури и во најтешките…

јули

Св. Андреј архиепископ Критски; преп. Андреј Рубљов

4 ЈУЛИ   Св. Андрeј архиeпискoп Критски 1. Св. Андрeј архиeпискoп Критски. Рoдeн e вo Дамаск oд рoдитeли христијани. Oд раѓањeтo, па дo сeдмата гoдина oд живoтoт бил нeм. Кoга рoдитeлитe гo oдвeлe вo црквата и гo причeстилe, тoј прoгoвoрил.…