Ознака:Романската Црква

Богослужби

Посета и сослужение во Бигорски на Епископот г. Дамаскин од Романија

Средишните денови на разнобојниот октомври нашата Свештена Бигорска Обител ги минува во благодатно заедничарење во Христа со Преосвештениот г. Дамаскин Дорниски, викарен Епископ на Архиепископијата на Сучава и Радауци, од сестринската православна Црква на Романија. Тој допатува во Манастирот со…

Вести од светот

Појаснување од Православната Црква на Романија

Појаснувањето на Православната Црква на Романија во однос на нашето црковно прашање: „На 9 февруари 2023 година, Светиот Синод на Романската православна црква го одобри признавањето на автокефалијата доделена на Православната црква во Република Северна Македонија од Патријаршијата на Србија…

Вести од светот

Сестринска грижа за постраданите од пандемијата

Сестрите од Архиепископијата во Темишвар при Романската Црква се собраа во неделата вечер да им помогнат на локалните болници во борбата против КОВИД-19 пандемијата. За една вечер, тие сошија 2600 крпи за еднократна употреба, кои потоа беа дистрибуирани до одделот…