Ознака:Седмочисленици

Богослужби

Вечната светлина на Свети Климент во Бигорски

Во хармоничниот и благодатен ритам на црковниот календар, сечесниот спомен на Светиот Рамноапостолен отец наш Климент Охридски Чудотворец блеска како ден од длабоко духовно значење, бидејќи тој не е само прослава на една значајна историска личност од нашата свештена историја,…

Богослужби

Споменот на Светите Седмочисленици и на Светиот Великомаченик Пантелејмон

Заедничкото за сите Светии е нивната целосна насоченост кон Христа, нивната заљубеност во вечно живиот Бог, нивниот самозаборав во освојувањето на вечноста преку подвигот на служење на ближниот, а преку него – на Бога. Денеска го славиме споменот на Светиот…

Богослужби

Споменот на Светиот Пантелејмон и на славните Седмочисленици

Животот во Црквата Христова е живот со Светиите Божји. Во неа границите на време-просторот се надминуваат и човек кој има чувство за духовното и искрена љубов за Бога лесно го восприема единството на двата света, времениот и вечниот. Светиите доаѓаат…

Богослужби

Св. Климент Охридски Чудотворец, Св. вмч. Пантелејмон и Св. Седмочисленици

Мудри Клименте, кој Црквата ја просветли како сонце, во целата вселена испушташ зраци од чудеса, сесвештени отче, славо архиерејска. (светилен на Утрена на св. Климент Охридски Чудотворец) Торжествата по повод големиот празник на патронот на нашата света Црква, светиот Климент…

Богослужби

Вечерна на Св. Климент Охридски, Св. вмч. Пантелејмон и Св. Седмочисленици

Откако ја прими благодатта од небото да правиуш чуда, и со крштението ги очисти словенските народи, ти стана похвала и слава на светитеите и великопроповедник и апостол во Македонија. Имајќи, пак, смелост пред Бога, моли Го да ги спаси душите…

Богослужби

Спомен на Светите Седмочисленици

Мудроста си изгради дом, ги утврди седумте столбови негови – вели премудриот старозаветен Проповедник (Изрек. 9,1). И навистина, Премудроста Божја, Словото на Отецот, ја подигна Својата палата на љубовта и светоста среде славјанските народи, положувајќи ги како негови непоклатни столбови…