Ознака:смрт

Вести од светот

На 103-годишна возраст почина дедо Добри, праведникот од Бајлово

Денес, 13 февруари 2018 г., на 103-годишна возраст се престави во Господа дедо Добри, „праведникот од Бајлово“. Дедо Добре Добрев Столетниот бесребреник Добре Добрев е роден во 1914 г. во село Бајлово, Софиско. Татко му загинува во Првата светска војна,…

Поучни словa

Како умираат свештениците

Раскажување на лекар од Брза помош Никогаш нема да заборавам како еднаш нашиот тим беше повикан во домот на еден стар свештеник, којшто имаше срцев удар. Лежеше на креветот, облечен во темносино расо, држејќи крст во рацете. Состојбата во која…

Поучни словa

Еден прекрасен знак пред крајот

Почитувани читатели, Започнуваме со објавување на една серија раскази со православна тематика, oд збирката „Емигрант“ (2014), дело на познатиот бугарски автор Мартин Ралчевски, а преведени на македонски јазик од филологот Ирена Кепеска. Мартин Ралчевски е роден во Софија во 1974…

Вести од светот

Завештанието на митрополитот на Кавала, Прокопиј (1939-2017)

На 29-ти јули 2017 се упокои во Господа митрополитот на Филипи, Неапол (денешна Кавала) и Тасос, г. Прокопиј, на возраст од 78 години. Причината за смртта беше застој на срцето. Блажениот митрополит Прокопиј (Михаил Константинов Цакумакас) беше роден во 1939…