Ознака:Сон

Суеверие

За курбаните и суеверието

Еден народен, во голема мера магиски и идолопоклонички обичај, кој е многу раширен помеѓу верниците, е курбанот. Курбанот што се прави при осветување на куќа, кога темелите се попрскуваат со крв од закланото животно и во нив се става неговата…

Сон

Поради колку причини луѓето се прелажани со празни виденија и соништа?

За учеството на демоните во монашките сновиденија, Свети Јован Лествичник расудува на следниов начин: „Кога ние, оставајќи ги заради Господа својот дом и своите роднини, се предаваме на отшелништво од љубов кон Бога, демоните се обидуваат да нè вознемират со…

Сон

Светите Отци за соништата и виденијата (II дел)

Од кои причини луѓето се прелажани со празни виденија и соништа? Постојат седум причини поради кои Христијаните се измамени со виденија и соништа што личат како да се од Бога: поради гордост, празна слава, која е прва ќерка на гордоста;…

Сон

Светите Отци за соништата и виденијата (I дел)

Што претставуваат соништата и виденијата, каква е разликата помеѓу нив и колку видови има? Ќе ви одговорам со зборовите на свети Јован Лествичник, кој вели: „Сонот е движење на умот за време на не движењето на телото. А, привидувањето (лажното…

Бајачи

Кои се последиците од Гревот на маѓепсништвото? – (VIII дел)

Зошто демоните дејствуваат преку светите икони! Престанете заради Божјата љубов да ја обновувате древната и умртвена елинска измама и да ја вметнувате во светиот живот на христијаните, зашто баењето над светите икони не е божествено дејство на благодатта на светите…

Бајачи

Ѓаволот треба да се плаши од христијаните, а не христијаните од ѓаволот – (VII дел)

Дека демоните дури и да го лекуваат телото, го лекуваат за да ја умртват душата. Примери на болни коишто не викале бајачи и гатачи            Биди убеден и верувај, брате, дека само Бог е вистинскиот Лекар на душите и телата, а…