Ознака:Стара Нова Година

Богослужби

Благословено Новото лето Господово

Господ на сите обрезание трпи и човечките прегрешенија како благ ги отсекува... Денес нашиот смирен и кроток Господ прими на себе уште едно понижување, исполнувајќи го Самиот Законот што му го даде на Авраамa. Оној Кој се роди како немоќно…

Богослужби

Благословот на Св. Василиј во новото 2019 – то лето Господово

Откако ја објасни природата на Света Троица и ја согледа непостојаноста човечка, како единствен непоколеблив Го најде предсуштествениот Создател на сѐ. И кога целосно се приклони кон Него, ја отфрли желбата на непостојаните. Моли се свештенотајнику Василие, копнежот за Бога…

Богослужби

Новото Лето Господово и кратка поука за монасите

Оној што е невидлив по природа, денес е видлив во тело: Несоздаденото Слово сега раѓано од Чиста Дева се создава. Затоа, заради нас луѓето, како осмодневен младенец според законот се обрежува. Нему, како наш Спасител, да Му се поклониме (Седален…

Слова на архимандрит Партениј

Да го направиме времето свој пријател, а не непријател

Слово на Стерецот, Архимандрит Партениј, при почетокот на новото 2016-то лето Господово „Нека ни е благословено, браќа, новото лето Господово. Еве, по милоста Божја, ни се дава уште една Година за покајание. Истовремено, ни се дава и прилика малку мисловно…

Богослужби

Благословен почеток на Новолетието

На осмиот ден од Христовото раѓање, достојно му се придружи и сеславниот спомен на светителот Василиј. Почитувајќи го неговиот спомен со вера, ние Го воспеваме Господа и Го превознесуваме во вековите. Од Канонот на празникот Денес Црквата Христова двоен празник…

Богослужби

Сеноќно бдение во чест на Обрезанието Господово и св. Василиј Велики

Господарот на вселената трпи обрезание и како добар ги отстранува човечките прегрешенија; денес на светот му дава спасение, а во висините се радува и Создателовиот светлоносен јерарх и божествен Христов тајник Василиј кондак на празникот Празнуваме денес уште еден празник…