Ознака:Старец Јосиф Исихаст

Поучни словa

Животот со Бога е рај (трет дел)

Господи, Исусе Христе, помилуј ме Знаеш ли што значи еден час да велиш: „Христе, Те сакам! Исусе мој! Влези во мојот живот! Промени го моето срце! Направи да ја возљубам Твојата света волја! Да се смирам, да го примам простувањето…

Поучни словa

Животот со Бога е рај (втор дел)

Кога срцето ти гори од Христовата љубов, искушението не може да те допре, зашто и тоа ќе се стопи, ќе исчезне и ќе почувствува, дека душата што сега тргнува да ја допре, блеска од Божествена љубов. Кога ѓаволот доаѓа постојано…

Поучни словa

Христијани на комфорот (прв дел)

За жал, денес се занимаваме и го прославуваме само своето его, но кога ќе разбереме дека не тоа, туку Христос ни е сѐ, тогаш ќе се радуваме да Го прославуваме Господа. Кога ќе Го прославиме, тогаш и Он ќе нѐ…

Поучни словa

Постојано прави метанија кога ќе погрешиш и не губи време

Го добив, чедо, твоето писмо и во него ја видов твојата загриженост. Но, не тагувај, чедо, немој толку да се вознемируваш. Ако повторно си паднал, пак подигни се. Ти трчаш кон небото, па затоа не е чудно да се сопнува…

Поучни словa

Како да го победиме искушението?

Кој го победил ѓаволот?   Само оној што ја спознал својата немоќ, своите недостатоци, своите страсти. Тој што се плаши да се спознае самиот себеси, ќе остане далеку од познанието. Тој не сака ништо друго освен да ги види грешките…

Поучни словa

„Немарот е голема опасност“

На нашите прашања за тоа која е главната причина поради која човекот не ја постигнува својата духовна цел, Старецот одговараше дека тоа е немарноста. Еднаш го прашав: -А зошто отците велат дека причина за тоа е гордоста? Тој одговори: -Да,…