Ознака:Старец Софрониј

Поучни словa

Христос во нашето секојдневие (прв дел)

Нашето секојдневие не ни пречи да Го почувствуваме Господа, треба само да имаме чиста и мирна совест, мир во срцето, да го имаме Христовиот благослов во тоа што го работиме. И ти, кој си чесен човек, чесна мајка, која работиш…

Поучни словa

Како да Го живееме Христа?

Единствено што нѐ привлекува е Христос, Неговата Личност. И должни сме да Го живееме Христа како мера на секое естество, божествено и човечко. Во Христа Го имаме својот Бог Создател. Во Христа го имаме примерот, откровението на Планот Божји за…

Поучни словa

За целта на нашето суштествување

Старец Софрониј Возљубени мои браќа и сестри, отворете го вашето срце, за таму, Светиот Дух да го вреже образот Христов. Тогаш, полека-полека ќе станете способни да ги имате во вас радоста и плачот, смртта и воскресението. Светот не познава ништо…

Поучни словa

За познавањето на Божјата волја

Старец Софрониј велеше: „Добро е секогаш и во сé да бараме од Бога да нé вразуми што и како да правиме и зборуваме“. Со други зборови, треба во секој поединечен случај да бараме да ја познаеме Божјата волја и начинот…