Ознака:Страв

Страв

Исконските и современите човечки стравови

Исконските стравови на човекот можеме да ги дефинираме како стравови од природни катастрофи, страв од невидливи сили и страв од смртта. Овие стравови не престануваат да бидат актуелни и денес; стравот од невидливите сили делумно исчезна, а делумно доживеа необични…

Поучни словa

Стравот – тоа не си ти

Не си ти оној кој се плаши. Не си ти оној кој се вознемирува. Не си ти оној кој трепери и полудува од неволјите и тешкотиите на секојдневието, туку тоа се улогите што си ги натоварил на себе, тие прават…

Поучни словa

Божјиот човек знае да чека

Г олемите дарови секогаш се проследени со големи испитанија, пред и после нивното примање. Тоа е така бидејќи добриот Бог го познава нашиот болен нарцисизам, нашата склоност да узурпираме сѐ за наша полза. Затоа, заедно со дарот и харизмата, го…

Поучни словa

Како да се победи стравот?

Животот на човекот е испреплетен со страв. Тоа се должи на падот на првиот човек во рајот и на неговото прогонување оттаму. Од првиот миг на своето раѓање човекот го чувствува влијанието на стравот, како што се исправа пред непознатото…

Поучни словa

Најголемиот страв

Сергеј не беше многу комуникативен. Не сакаше да си игра со врсниците, да трча и да прави лудории по улиците. Беше скромно и добродушно руско момченце, од оние што ги претпочитаат книгите и шахот пред телевизијата и кафулињата. Или, инаку…